Historie van de Mongoolse Ger

De Gers of Yurts

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joert

Onze Gers

Hier volgt de geschiedenis van onze Gers bij het Megensche Veerhuis in een aantal stappen.

De overweging

In 2004 besloten we om met onze weilanden, waarop ook recreatieve bestemmingen rusten, meer te doen dan alleen pony’s te houden. We zochten iets aparts. Een beperking is echter dat een gedeelte van ons terrein niet hoogwatervrij is, omdat we nu eenmaal in het winterbed van de Maas liggen. Het moest dus weg kunnen. Toevallig stond er ergens een demo-Ger en we waren eigenlijk meteen verkocht en verknocht. Van maart tot oktober 2005 heeft er bij ons een ingerichte demo-Ger gestaan als marketinginstrument om de publieksreacties te onderzoeken. De reacties waren dermate positief dat wij eind 2005 in Mongolië 8 6-muurs Gers en 1 8-muurs Ger hebben besteld.

De fabricage

Onze Gers moesten compleet geleverd worden zonder de vloeren, d.w.z. het houtwerk voor het skelet, de bedekkingen en de meubels. Het houtwerk voor het skelet en de meubels  zijn z.g. maakdelen en de bedekkingen zijn koopdelen. De meubels moesten wel aan onze wensen (o.a. maatvoering) worden aangepast. In Mongolië heb je timmerwerkplaatsjes, die gewoon alles maken waar vraag naar is, dus van doodskisten tot Gers en meubilair. Afhankelijk van de hoeveelheid werk worden mensen van de straat geplukt als los arbeider. Dit was voor hun een grote opdracht. Hier volgen een aantal impressies van het primaire proces. En ja ergonomen, in Mongolië hanteren ze net wat andere maatstaven!

 

undefined

De meubelmaker aan het werk

 

undefined

De deurtjes in het kozijn

 

undefined

Het wiel

 

undefined

Handmatig driezijdig beschilderen van de dakstokken

 

undefined

De baas kijkt toe

 

undefined

In elke 6-muurs (6 han) Ger zitten 96 dakstokken, dus een goede 800 te gaan!

 

undefined

De staanders (bagan) krijgen kleur

 

undefined

Opbouwen om te controleren of het geheel qua maatvoering klopt.

De volgende keer komen de foto’s van het transport en aankomst in Appeltern.

Het drama 18 januari 2007

Op 18 januari raasde er een zware noord-wester storm over Nederland en ook over het rivierengebied. Deze was al voorafgegaan door een storm uit het zuidwesten. De wind ruimde dus naar het noord-westen. De Gers stonden nog geen jaar en door allerlei verwikkelingen met de rioolpersleiding naar het dorp, was er tot nog toe in de meesten pas een weekend overnacht (seizoen 2006 was uiteraard al naar de knoppen). Enkele koelkasten die nog nooit gebruikt waren konden direct naar de stort.

Om 16.30 uur begon Ger 8 aan het water te desintegreren. Er was vrij snel geen houden meer aan. Om een idee te geven van de kracht, langs de Dijkgraaf de Leeuwweg, die van Appeltern naar Alphen gaat, waren verschillende (ook kleine) verkeersborden volledig afgeknapt. 2 Gers waren dermate zwaar beschadigd, dat er van alles nieuw moest worden gemaakt. uiteindelijk waren die twee seizoen 2009 pas weer bruikbaar. Hierbij de beelden the days after. Je zou het aan de hand van de foto’s niet zeggen, maar het weer bleef nog dagen onstuimig en zeer nat.

 

undefined

 

Het overzicht

 

undefined

 

“boven”

 

undefined

 

Het groene kanvas, op het oog valt het mee, maar het interieur!!

 

undefined

 

Ger 1

 

undefined

 

Ger 1 en 2

 

undefined

 

8-muurs Ger

 

undefined

 

“Beneden”

undefined

 

Ger 5

 

undefined

 

Ger 4

 

undefined

 

Ger 6, 7 en 8

undefined

 

Ger 6

 

undefined

 

Ger 7 Het kooktoestel staat nog op de vloer aan de gasslang

 

undefined

 

Ger 8

 

undefined

 

Hulptroepen Beetje opdrogen tijdens de lunch

 

undefined

 

Wat was het nat en modderig